Skip to main content

Hej, Viola! Du är ny i nätverket – varmt välkommen! Berätta – hur känner du inför klimatförändringarna just nu och varför gick du med i Ett hållbart Täby?

Enligt mycket forskning är det krisläge för klimatet. Jag håller mig dock optimistisk till att vi, världens befolkning, klarar Parisavtalet. Det som krävs är bara att vi alla ställer om – och det är inte svårt. Jag gick med i ”Ett hållbart Täby” då jag flyttade tillbaka till Täby för studier efter att ha bott i Åre i 4 år. Jag ville få reda på hur långt klimattankarna har gått för Täbyborna och hittade detta nätverk.

Du och din pojkvän Adam har ju ett mål om att ligga på ett ton Co2 per person, som ni skriver om på er jättefina blogg klimatbanta.com . Hur har det gått hittills 2019 ? Vad är lättast och vad är svårast ?

Det har gått superbra! Dels ligger vi till bra i vår koldioxidbudget, men vi har även fått otroligt fin feedback från vänner och främlingar. Det svåraste för oss är bilresor. I Åre kan vi inte alltid lita på den begränsade kollektivtrafiken, och samåker därför en del med våra kompisar till aktiviteter. Lättast har varit att stanna kvar på marken, alltså att inte flyga. Vi har åkt till Stockholm flera gånger, Riksgränsen och även Italien med tåg vilket har gått mycket smidigt.

Vilka tre områden har du som mål att utveckla framöver?

Att minska bilresandet, få bättre koll på hur mina pensionspengar investeras, och få bättre koll på vilken bank som arbetar bäst med hållbarhetsfrågor.

Vad önskar du förbättrades i kommunen för att underlätta för dig att leva mer klimatvänligt ?

Bättre kollektivtrafik, alltså oftare avgångar. Det går redan ofantligt många avgångar om man jämför med Åre, men med tanke på hur många fler det bor i Täby behövs det fler avgångar för att fler ska vilja välja det. Kanske nån typ av cykelutlåningsystem skulle vara bra. Elbilspool så att färre behöver äga bilar.

Snart ska vi ha strategimöte med nätverket inför 2020. Vad ser du att vi kan göra tillsammans i nätverket för att minska våra utsläpp ännu mer nästa år?

Åka mer kommunalt. Jag tror på att öka efterfrågan på kollektivtrafik så kommer avgångarna att öka. Fantastiskt vore om det startades ett bilkollektiv i Täby där man skriver om man ska åka bil, och har plats över för personer, saker som ska fraktas eller till Hagby t.ex. Det skulle leda till mer samåkande, alltså färre bilar som är ute och kör och därmed mindre utsläpp. En mysig bonus är att man får sällskap på som färd. Åre har en sådan grupp som är toppen!

Tusen tack för all inspiration och idéer! Vi ska följa er blogg, och jag kan tipsa om ett strålande inlägg om skidåkningens klimatutsläpp som ni har lagt upp på bloggen nyligen. Bra inför årets säsong! Och kanske ska vi ha klimatvänliga investeringar som föreläsning på vår nästa tematräff?