Skip to main content

Nattåget från Hamburg rullar in mot Stockholm och jag försöker samla mina tankar från gårdagen

/ Ullis Petersson

Jag har träffat banbrytare som transformerar sina branscher, framgångsrika NGO:s som lyckas med bred uppslutning för sin fråga och lokala hjältar som kämpar utan stöd och finansiering – och som ändå skapar underverk.
Att bara få vara i detta sammanhang var överväldigande.

Den gröna omställningen sker, men måste ske snabbare OCH på ett socialt rättvist sätt. Det är väldigt tydligt att EU arbetar hårt för att skapa acceptans och stöd för sin politik, detta nätverk är en del i det arbetet.
Det är en transformation som skapar motstånd och rädsla. De människor som drabbas hårdast är oroliga för sina jobb, för sin ekonomi. För att inte kunna försäkra sitt hus som nu ligger i ett högriskomåde, för att deras verksamhet ska gå under på grund av nya regleringar och höga drivmedelspriser. För att det hållbara är för dyrt i den privata plånboken.
Det här behöver vi möta med stort hjärta, stora öron och dedikerat ekonomisk stöd, var budskapet från mannen med den galet långa titeln ”Executive Vice president of the European Commission of the The green deal ” Maros Sevcovic som kom och träffade alla oss nästan 200 #euclimatepact ambassadörer på plats.

Vi alla som engagerar oss har en möjlighet att agera länk mellan oss medborgare och beslutsfattare och aktörer som alla bidrar till att genomföra den gröna omställningen.

Vi identifierade flera liknande utmaningar – intressantast var hur många av ambassadörerna som upplevde en BRISTANDE KONTAKT mellan beslutsfattare och medborgare, hur UPPFATTNINGEN om saker blir till sanningar, och hur lite individer vi möter tror sig kunna påverka.

Men förslagen på lösningar var också många.
  • LYSSNA efter vad just din målgrupp oroar sig mest för – och anpassa aktiviteter och budskap därefter.
  • LÄR KÄNNA din målgrupps kontext – gå dit de är, gör det de redan gör och uppskattar.
  • BRYT SILOS mellan aktörer och skapa plattformar för samverkan.
Japp, då sätter vi igång! Jag vet att vi i EHT kan bli mycket bättre på alla de här tre delarna, och att det kommer hjälp oss framåt.

Sist men inte minst fick jag känna mig rejält stolt över oss i Ett hållbart Täby!  Att få ett TACK från EU-kommissionen för vårt arbete kändes väldigt, väldigt fint. Det tacket omfattar var och en av er som deltar i det här nätverket.