Hej, Maria Ingels och välkommen till Ett hållbart Täby! Det visar sig ju att vi fick våra klimatkriser precis samtidigt, 2018. Berätta, hur såg ditt liv ut då och vad hände?
Hej, Ullis och tack för ditt fina engagemang med den här gruppen! Vilken ära att få vara en av alla spännande och kloka Fredagsintervjuare.
Mitt klimatengagemang började som för dig, 2018. Innan dess levde jag i fullständig förnekelse att jag kunde göra något åt den globala uppvärmningen. Jag pekade på Kina och politiker och tyckte att alla andra skulle lösa klimatförändringarna och undrade varför jag ska engagera mig när ingen annan gör något? Jag tyckte att jag var värd några veckor om året i solen och i Alperna, shoppade det jag ville och åt det jag kände att jag hade lust med. Jag konsumerade gissningsvis 10–20 ton CO2 per år.
Sedan kom 2018 och den extremt varma sommaren. Jag läste också i den perioden Scener ur mitt hjärta med Malena Ernman (innan hennes dotter var en världskändis) och jag började tänka. Pusslade ihop med den ofantliga kraft som kom ur Me Too året innan och tänkte att jag inte vill leva så här längre. Jag vill att mina barn och barnbarn ska veta att jag kände till och förstod vad som hände och att jag faktiskt försökte att förändra mitt liv så gott jag kan.
Känner så väl igen mig. Hur gick din omställning till, vad var lätt och var det något som var svårt?
Jag bestämde mig att inte flyga för nöjets skull, förrän det finns fossilfria alternativ, jag äter nästan inget animaliskt och försöker äta i säsong. Det är en utmaning, det ska jag inte förneka. Dock kan jag säga att godare mat än nu har jag aldrig ätit och saknar inte kött eller mejeri då det finns fina ersättningsprodukter om suget efter köttbullar och mos slår in.
Vi äter mycket asiatiska smaker, fräscha grönsaker, rotfrukter, grytor och röror som smakar fantastiskt gott! Hör gärna av er om ni vill ha tips
Resandet var inga problem heller. Sverige är fantastiskt och kändes bara egoistiskt att sitta på ett flyg för mitt egna höga nöjes skull. Vi har haft så många fina resor inom landet och planerar att ta tåget nästa semesterresa.
Det svåraste var shoppingen. Jag var en shoppoman och jag älskar kläder, skor och mode. Nu köper jag 90% secondhand, lånar, hyr och hittar en hel del i min egna garderob att återanvända. Det behövs faktiskt inte köpas nytt hela tiden. Och när man förstår att 80% av hela klimatavtrycket är under produktionen och i kombination med hur de som syr våra kläder mår, känns de där nya jeansen inte så intressanta längre.
En rejäl omställning med andra ord! Vad vill du ge för tips till de som kanske är där du var innan 2018?
Granska dig själv en stund och tänk efter hur du är och vem vill du vara. Jämför inte dig själv med ett helt land (Kina). Du omsätter säkert 8 ton CO2 och vi måste ned till 1 ton per person för att klara Parisavtalet innan 2030. Genomsnittet i världen är 4 ton så är det någon som kan göra något för att minska utsläppen så är det vi i västvärlden. Lägg då till att det är de i de fattigare delarna i världen som drabbas värst. De genererar minst avtryck och drabbas värst. Så orättvist.
Jag vill också tillägga att livet inte blir tråkigare, utan tvärtom! Du klarar dig på mindre pengar, mår bättre och att göra rätt val gör att du slipper ursäkter och förklaringar. Vi har det väldigt bra där vi är och vill vi absolut till solen så ta tåget eller passa på att upptäck Sverige! Vi är så privilegierade på vår plats på jorden och behöver vara mer ödmjuka inför det. Tänk att vi har haft möjlighet att flyga som vi gör nu i bara 20 år. Det gick så bra innan dess och borde kunna göra det nu också.
Du arbetar ju nu med att lyfta upp hållbara influencers – spännande! Ser du att trenden håller på att vända åt rätt håll även i den världen?
Ja det gör jag! Många vill ansluta sig till den hållbara sidan och tyvärr kan det vara mycket green-washing, men hellre att fler gör färre saker än att få gör alla rätt. Det måste vara enkelt och lockande att göra rätt. Inte krångligt och svårt.
Vi människor är ju flockdjur och vi påverkas starkt av vad alla andra gör. Se därför till att följa och umgås med de som får dig att må bra. Och jag märker att fler och fler vågar välja bort de konton och umgänge som inte är bra för oss och det ställer krav på oss alla att sprida de bra saker vi gör. Kanske den allra viktigaste saken du kan göra för klimatet? Berätta om din tågresa. Skriv ut ett gott vegetariskt recept. Var snäll. Tänk snällt. Så blir det bra.
Enig! Därför är vi så glada över dig och alla våra fantastiska medlemmar i det här nätverket! Sist måste jag ju bara fråga, hur tror du att vårt nätverk på bästa sätt kan hjälpa till att skynda på omställningen här i Täby?
Om fler engagerar sig kommer politiker och näringslivets intresse att vakna och vi kan få in t.ex. fler laddstolpar, bättre kommunikationer, cykelvägar och annat som gör att vi kan bli en mer klimatsmart kommun. Sånt sprider sig och fler vill också leva i en klimatsmart (eller varför inte sträva efter att bli den första klimatneutrala kommunen i Sverige?).