Skip to main content

Hej, Teresa Bolin Tanisawa och tack för ett peppigt samtal i veckan! Så himla kul att höra om ert projekt SkolReturen, vill du berätta kort vad det är ni gör?

Vi har som föräldrar varit frågande inför mängden kläder som alltid ligger i kvarglömt-lådan på de skolor våra barn gått på. Vi bestämde oss för att titta in i problemet och se om vi kunde göra något åt det. Vi startade SkolReturen med ett pilotprojekt för att testa våra teorier. Efter tre månader visade vårt pilotprojekt att det slängs mer än 700 ton kläder i grundskolan, varje år. Vi hade i vår pilot fått in 1400 kg kläder på tre månader från 18 skolor. Så nu fortsätter vi vårt arbete med att rädda ännu mer kläder, samarbeta med fler skolor och bygga vidare på vår verksamhet.

 

Vi har ju haft trådar här i gruppen om att återanvända mer kläder från till exempel idrottsföreningar, vad tänker du om det?

Det är en av de saker som vi funderat på. Vi får in stora mängder föreningskläder från skolorna. Fina träningskläder som har mycket kvar att ge. Vi har inte resurser till att söka rätt på ägarna var för sig och har därför börjat undersöka hur vi skulle kunna samarbeta med föreningarna för att se till att kläderna kommer tillbaka till användning hos aktiva i klubben. Att flera har funderat på det och kan bidra är därför helt fantastiskt!

 

Vilka är era planer för 2024 – och vad drömmer ni om?

Vi har massor med idéer, drömmar och mål. Först och främst vill vi att SkolReturen ska växa till att omfatta fler skolor och fler kommuner. Sen behöver vi få igång försäljningen i vår webbutik,oddlyreloved.se, eftersom det är tänkt att finansiera vårt arbete. Utöver det vill vi skapa samarbeten med andra företag kring t.ex. återbruk av textilier. Vi vill att hela vår verksamhet ska genomsyra hållbarhet från transporter till och från skolorna, insamlingskärl osv. Sen vill vi gärna bidra mer i det stora sammanhanget, prata och hålla workshops med skolelever, informera föräldrar och skolpersonal, allt för att bidra til att minska svinnet. I framtiden skulle vi vilja skapa en mötesplats för återbruk där man kan få komma och laga sina kläder själv, slipa en hylla, klä om en stol och där vi även kan hålla kurser med hjälp av lokala återbruks hantverkare. Självklart vill vi också utöka våra samarbeten vad gäller välgörenhet och skänka mer av det som vi får in.

 

Så fint att få talas vid och stort lycka till framöver!