Odla Äng

Odla Äng i Täby

och bidra till den biologiska mångfalden!

Många av oss i Staden på landet har en liten gräsplätt, pallkrage eller kruka på balkongen där ängsblommor kan slå rot så att fjärilar, humlor, och andra pollinatörer kan få mat och skydd. 
Var med och Odla Äng och bidra till den biologiska mångfalden!


Platsen

Skapa små "öar" i gräsmattan (1 kvm eller mer) som du sedan låter bli att klippa. Eller odla äng i en kruka eller pallkrage . Många ängar små...

Jorden


Ängsblommor föredrar mager, torvfri jord. Om du använder befintlig näringsrik jord kan du blanda ut den med sand eller såjord för att magra ut den. Bäst är att odla äng på bar jord. Gräv bort översta grässvålen så att gräs och ogräs inte konkurerar ut de känsliga ängsblommorna. Eller låt bli att klippa gräset för att se vilka lokala växter som kommer upp!

Fröna


Använd helst inhemska ängsfrön anpassade efter vårt klimat och miljö. Köp färdig fröblandning med äkta svenska ängsfrön eller samla in egna ängsfrön från naturen. Du kan även plantera färdiga ängsplantor för ett snabbare resultat. Ett annat alternativ är att låta bli att klippa gräset och se vilka lokala växter som kommer upp. Och lär dig gärna älska ogräs såsom maskrosor och klöver, de är viktiga för vildbin och andra pollinatörer...

Vattnet


Kom ihåg att vattna! Vattningen är särskilt viktig vid nyplantering och en tid framöver. 

Insekterna


För att vildbin och andra insekter ska kunna släcka sin törst kan man fixa ett vattenbad - med stenar eller kulor i, så att bina inte drunknar. Man kan också sätta upp ett bihotell, som man köper eller ordnar själv med en bunt bamburör eller vassstrån så att håligheter uppstår - eller borra några hål av olika diameter i en bit massivt trä (utan att borra helt igenom).  

Tiden


Odla äng kan man börja göra både på våren och på hösten. Många ängsblommor är fleråriga och behöver tid för att växa och blomma.
Ha tålamod!

Berättelsen


Berätta gärna om din äng! Inget inspirerar till omställning lika mycket som andras personliga berättelser. Prata gärna med vänner och bekanta, och dela gärna bilder på din äng i vår facebookgrupp.

Men hur gör man?