Sebastian


SEBASTIAN
HOLMSTRÖM



Circular Strategy Lead

Visste ni att vi har ett företag med en helt cirkulär affärsmodell här i Täby? En riktigt hållbarhetshjälte som länge varit före sin tid, men som nu har mer att göra än någonsin! Jag fick nyligen möjligheten att träffa Sebastian Holmström, Circular Strategy Lead på Inrego, och fick både inspiration och framtidstro på köpet!


Hej, Sebastian! Berätta - vilka är Inrego och vad är din roll?

Inrego har funnits i 25 år nu och vi grundades i Skåne faktiskt, med idén om att det är dumt att slänga väl fungerande elektronik. Vår affärsmodell är baserad på att köpa in gammal elektronik, fixa till och sälja igen. Hela produktionen finns här i Täby, och vi är ca 200 personer som jobbar här.

Min roll är instiftades nyligen för att vi ser att intresset för klimatet och cirkulär ekonomi ökar och vi behöver få ut det vi gör mycket bredare. Alex och Sigge lanserade vår marknadsavdelning som världens sämsta marknadsavdelning i sin podd i höstas. Vi har världens bästa idé men alldeles för låg kännedom! Det är också viktigt att vi trycker på politiskt, idag har vi lagar och regler som är perfekta för den linjära ekonomi, men inte för det cirkulära. Den linjära ekonomin har förfinats i över 100 år nu- och den är perfekt för att skapa produkter billigt med ett stort utflöde av avfall. Så där måste vi få vår röst hörd, och det finns ett stort intresse för det här.

Du berättade innan att även om ni funnits i 25 är så känns ni nu som en Start-Up. Vad beror det på ?
Vi har haft en ganska stark tillväxt under den här perioden, men nu har miljörörelsen och samhället kommit ikapp oss. Vi ser nu ett stort uppsving nu i intresset av oss, och av cirkulära produkter och tjänster. Allt ifrån nya direktiv på EU- nivå till att vår regering börjar prata på helt nya sätt om cirkulär ekonomi. De pratar inte bara återvinning utan även högre upp där det gör större klimatnytta.

Det är ju fantastiskt! Hur ser tillväxten ut nu då?
Vi omsätter just nu omkring 400 mkr per år på den här cirkulära affärsmodellen. Eftersom vi både köper in och säljer vidare utrustning så har vi kunder på båda sidorna. Vår största utmaning är att få in elektroniken till oss. Många organisationer antingen skrotar eller återvinner, medan vi istället kan betala dom för utrustningen. Det finns garanterat jättemycket mer lokalt här i Täby som vi kan återanvända istället för att återvinna. Och när alla bolag ska bli fossilfria och klimatneutrala, så kan vi hjälpa till med en del av deras klimatpåverkan.

Vi släppte nyligen en rapport tillsammans med IVL om hur många ton koldioxid du sparar genom att köpa en återanvänd dator. Men det här med koldioxidutsläpp är ju väldigt abstrakt och kan vara svårt att förstå även för en själv. Rent avfall är mer konkret, tex skapas det 86 kg avfall under produktionen av en mobiltelefon.

Tänk om den skulle väga det!
Ja, exakt! För en dator är det 1200 kg avfall som har producerats innan den ens har kommit hem till oss.

Får man fråga om ni har Täby kommun eller andra lokala organisationer som kund?
Ja vi har jobbat med Täby kommun under många år och haft väldigt god relation med dem sen vi etablerade oss här. Sedan har vi även många företag som köper utrustning av oss här i Täby. De ser att den fungerar exakt lika bra som ny utrustning, och till ett lägre pris dessutom.

Det här med cirkulär ekonomi är ju jätteintressant, och jag ser ju samarbeten i lokalsamhället som en nyckel för att skynda på omställningen till ett hållbart Täby. Hur ser du på det?

Det är ett intressant. Inom cirkulära kretsar talas det om ofta om att det kan finnas cirkulära ekonomier på olika nivåer, både nationellt och lokalt. Och nu med Corona-krisen märker vi ju hur beroende vi är av produktion som sker på andra sidan jorden och hur sårbart det systemet är. Tex på den globala IT-marknaden har priserna på andrahandsprodukter höjts för att det är en högre efterfrågan på elektronik just nu. Så i Sverige kanske vi behöver bli självförsörjande på vissa sätt, och i Täby på andra sätt.

Ja, urtypen är ju ett gäng som flyttar till någon by, där någon odlar, någon reparerar grejer, någon underisar osv..
Ja, i Jokkmokk där min morfar bor, där finns det en helt annan syn på delningsekonomi. Behöver han en maskin han inte har, då är det helt naturligt att låna av grannen. Det lokala delandet är något vi kanske har förlorat är i städerna. Det finns en enorm potential att minska klimatåverkan genom att dela eller återanvända produkter.

Skulle vi inte kunna ha en uppsamlingsdag för tex skolor eller täbybor kan komma och skänka, och sedan ser vi hur mycket vi klarade av att minska vårt klimatavtryck jämfört med om vi skulle åkt till Hagby med dom ?
Absolut, det kan vi göra. Det finns dock en problematik i att privatpersoner låter elektroniken ligga hemma för länge. Så när den väl kommer till oss så finns det inget värde i den. Vi byter ofta, men den gamla blir liggande i byrålådan. Om den gamla hade kommit in till oss direkt så hade den haft ett värde och gått att återanvända. Man brukar säga att en elektronikprodukt förlora 5% av sitt värde per månad. Efterfrågan är ju på de senaste produkterna och vi måste göra det som är lönsamt. Vi letar nu efter ett system för att börja samla in från privatpersoner på ett säkert och smart sätt. På regeringsnivå utreder de just nu en pant på elektronik.

Jag tror min man har 3, i mina ögon, exakt identiska mobiltelefoner i byrålådan. Vad ska han göra med dom?
Ja, om det är företagstelefoner så borde företaget tänka att telefonerna är resurser som de kan sälja och få in pengar för helt enkelt. Men det är ju också intressant varför vi byter så ofta. När jag började här fick jag en återanvänd Iphone 7, och jag hade inte märkt skillnad på den från en helt ny.

Kan man köpa som privatperson från er?
Absolut, vi har en webbshop, det är bara att söka på Inrego. Jag köpte ju dator från Inrego redan som student. Det är the smart thing to do helt enkelt. Ofta framställs det hållbara valet som både dyrare och mer tidskrävande. Men det här med återanvänd elektronik är ett fint exempel där det hållbara valet även är bättre för plånboken. För att minska klimatavtryckt gällande elektronik så gäller 1. använd produkten längre. 2. se till att den återanvänds när du är klar. Det kan vi göra redan idag.

Får jag fråga hur du själv känner inför framtiden?
Jag tycker att framtiden känns jättespännande. Det är enorma utmaningar vi står inför och vi måste ställa om enormt snabbt, men det är också ett sådant momentum inom hållbarhet just nu. Jag tror att det kommer explodera, och vi ser det här på Inrego att det är hetare än någonsin.

Jag håller med dig. Jag har ju gått igenom en förändringsresa med en insikt som landat i magen. Men nu, 95% av tiden, tycker jag att det är enormt spännande att leva i den här tiden, i en värld som ställer om till en trygg framtid för våra barn.

Vad roligt att höra. Och det var fint det vi pratade om tidigare, att det finns otroligt mycket positivt som händer och det handlar om att lyfta upp det och försöka leva så hållbart som möjligt. Och ibland är det svårt, men tillsammans kan vi klara det här. Det är en intressant tid att leva i.

Vilken fin avslutning  Tusen tack för att du tog dig tid! Jag ser fram emot er fortsatta resa, och även hur vi kan samarbeta kring att utveckla den cirkulära ekonomin här i Täby. Och ni som ska köpa telefon eller dator i julklapp - köpt begagnat!


Ulla-Marie Petersson

3 december 2020